De 'Tio Diego' heeft een gemiddelde leeftijd van meer dan 14 jaar. Een rijping onder flor geeft deze sherry zijn unieke stijl: elegant en evenwichtig.
Maar hoe komt de sherry nu tot evenwicht?
Daarvoor moet je je 125 m boven de zeespiegel situeren. Hier, in Andalusië, zijn de 56 hectare wijngaarden van Macharnudo alto gelegen. Gesetteld op zuivere Albariza-grond (helder wit krijt).
De druivenvangst wordt gefermenteerd met inheemse gisten in eikenhouten vaten.
Verstopt in het vat zit het unieke karakter van 'Tio Diego'. De meeste sherry producenten gebruiken temperatuur gecontroleerd roestvrijstalen tanks om hun wijn in te bewaren. Vadespino niet.
Na één jaar rijping onder de flor worden de vaten getest. Ze komen in de solera van de fino inocente terecht. Eenmaal per jaar, op het einde van de herfst, wordt de Amontillado gebotteld tot de verfijnde sherry die hij is.
Het eerste wat je opvalt is zijn mooie mahonie kleur. Het verdere werk doet een geparfumeerde neus van gedroogde bloemen & fruit. Dat de neus zich verder zet in een subtiele, evenwichtige en medium-bodied smaak, zal je zeker niet verbazen.
De subtiele smaak dankt 'Tio Diego' aan Valdespino's kennis. Valsdespino heeft meer dan zes eeuwen ervaring met het maken van sherry. Het hart van Valdespino is de wijngaard. De wijngaard Macharnudo, is één van de "grand crus" van Jerez.