Zeer gelimiteerde oplage!
Om The Glenallachie Virgin Oak Series te creëren, werd een new make spirit in Amerikaanse eiken ex-Bourbon vaten (Quercus Alba) verouderd om dan een tweede maturatie van ongeveer 18 maanden te ondergaan in speciaal geselecteerde nieuwe eiken vaten.
De subtiele smaakverschillen die deze serie vormen komen voort uit een variatie van invloeden:
- Het ras van de eikenbomen
- De lokale terroir
- De periode van droging op natuurlijke wijze
- De toasting, charring en coopering van de vaten
Elk van de invloeden reageert anders met de The Glenallachie spirit en brengt superbe textuur, diepte en variatie in de uiteindelijke whisky.
Deze donkerkleurige malt verkrijgt zijn gekruide en tranende karakter door het gebruik van Spaanse eiken Hogsheads (Quercus Robus) uit Galicië en Asturia in het Cantabrische gebergte bekend om het koelere klimaat en de hoge luchtvochtigheid. Voordat de vaten gevuld worden vindt er een droging in open lucht plaats van wel 18 maanden. Dit opent de structuur van de eiken vaten zodat The Glenallachie spirit de smaken ten volle kan benutten.
In de neus vinden we een overvloed van oogstfruit, bakkruiden en toffee pudding, met hints van bruine suiker, kersen en citrus.
De smaak vormt zich door chocolade, koffie en wilde honing gevolgd door hints van peper, gember en molasses. De lange finish wordt gekenmerkt door banaan en sultanas.