Met Porto Monge haal je een evenwichtige en levendige porto in huis. Na een zoete en zijdezachte slok begeef je je in de noordoostelijke hoek van Portugal. Hier is Adega de Favaios geïnstalleerd ofwel 'Capital do Moscatel'. Een bijnaam die benadrukt dat het wijnhuis een gevestigde waarde is in Portugal sinds 1952.
Aan karakter ontbreekt het de porto dan ook niet. Die is tegelijkertijd zoet en fris door de zuurtegraad. Het zuurtje is afkomstig van de Douro druiven. Ze worden met de hand geplukt, geplet en gegist op vat met een strikte temperatuurcontrole. Afhankelijk van de druiven duurt de gisting ongeveer 3 à 4 dagen.
De gisting wordt onderbroken door de toevoeging van brandewijn om de gewenste zuurgraad te verkrijgen. Nadien verouderd de porto verder in eikenhouten vaten. De uiteindelijke compositie is een combinatie van verschillende jaargangen tussen 2 en 4 jaar.
Wat eruit voortkomt is zijdezacht en zoet in de mond. Een smaak die wordt versterkt door het intense en frisse aroma van bloemen en fruit (perzik, abrikoos en mandarijn).
Druiven: Rabigato, Malvasia Fina, Viosinho, Moscatel Calego, Codéga do Larinho
Serveren: 6 - 8°C