Een zeer frisse en fruitige 'likeurwijn'. Opgekweekt op de droesem en gebotteld zonder toevoeging van zwavel (totaal 15 mg), komt deze batch van een wijnboer in Petite Champagne. Hij rijpt minstens 7 jaar in vaten die voorheen zeer oude cognacs bevatten en rijpt vandaag in de kelders van Chermignac.
Strogele kleur. Op de neus veel fruit en mineraliteit. In de mond, heel lief, niet erg lief. Mooie zuurgraad, gebalanceerd.
Pineau des Charentes is een likeurwijn gemaakt van witte of rode druivenmost en cognac van uitsluitend dezelfde eigendom. Het is een weinig bekende en soms te veel gebruikte wijn, omdat deze vaak te jong wordt geconsumeerd. Charentais-wijnbouwers verouderen echter traditioneel Pineau, die ze tientallen jaren kunnen bewaren in vaten die eerder cognac bevatten. Tijdens familiemaaltijden zijn deze oude wijnen de trots van veel wijnboeren.
Tijdens het zoeken naar oude cognacs, op bezoek bij wijnboeren of hun erfgenamen, raakte men bij Grosperrin geïnteresseerd in deze vertrouwelijke vaten die zelden voor verkoop bestemd waren, in tegenstelling tot cognacvaten. Sommige kavels zijn absoluut uitzonderlijk en hebben niets te benijden van de beste gemuteerde wijnen, waarvan sommige erg beroemd zijn.
Om de meest zeldzame loten zonder commerciële beperkingen te kunnen selecteren, heeft men besloten om zichzelf vrij te stellen van de Proefcommissie van de A.O.C. Daarom noemt men deze weinig bekende wijnen voortaan bij hun eigen definitie: MMC: Mût Mutes au Cognac.