'Marchese' Armando Fumanelli is één van de meest charmante producenten die wij de laatste jaren hebben ontmoet. Samen met Flavio en Damiano Peroni, 2 topoenologen, maakt hij in San Pietro in Cariano (nabij Verona) een gamma wijnen met zijn Amarone als orgelpunt. De Amarones van Armando Fumanelli zijn voor ons pareltjes.
Zij kunnen zich gemakkelijk meten met de 'grote' namen van de regio en vallen op door hun 'drinkbaarheid'. Hier geen zware, overdadige Amarone die vermoeit na 1 glas maar een fijn en intense wijn met een geur van rijp fruit, rode bessen, kruiden en vanille. De smaak is vol, warm, zacht en perfect in balans. Hij is gemaakt van 40% Corvina, 40% Corvinone en 20% Rondinella.
De wijnstokken zijn omstreeks 1970 aangeplant in het traditionele Pergola-systeem. De druiven worden na de pluk, zeer zorgvuldig geselecteerd en gedurende 3 maanden ingedroogd op traditionele houten plateaus.
Gedurende deze 120 dagen verliezen de druiven ca. 30% van hun vocht, waardoor de intensiteit van de wijn toeneemt. De rijping van de wijn geschiedt gedurende 30 maanden in Franse eiken vaten. Na de botteling rijpt de wijn nog minimaal 8 maanden op de fles in de kelders van het eeuwenoude wijndomein.
De Amarone van Fumanelli heeft een alcohol percentage van 15,5% maar dit stoort op geen enkel ogenblik, misschien wel de grootste kwaliteit van deze wijn.