Sinds het begin is het bij Fettercairn de bedoeling om fijne, maar uitgesproken kwalitatieve whisky op de markt te brengen. Men ging op zoek naar een apart karakter en ging meteen aan de slag met het zuiverste en meest frisse water dat er in de regio van de Schotse Cairngorms te vinden is.
Naast het traditionele gebruik van koperen ketels, plaatste men ook een ring bovenaan de ketels waar gekoeld water uit vloeit. Deze koelt de ketels nog harder af tijdens het distilleren waardoor het proces vertraagd wordt, maar de uiteindelijke spirit nog fijner is van smaak.
Deze vierde batch release van Fettercairn werd samengesteld uit volgende aparte, met de hand geselecteerde, vaten:
ex-Bourbon Barrels, 1st Fill (74%)
ex- Bourbon Barrels , 2nd Fill (20%)
Hongaarse eiken wijnvaten (6%
Kleur: natuurlijke gouden honingkleur (natuurlijk, zonder kleuring)
Neus: tonen van vanille uit Madagascar, gepoachte peren en gebroken peper.
Smaak: toffe, honing en rijke notigheid, levendig en elegant met toetsen van meloen, passivrucht, gebrande citrus en zoet eikenhout.