Negros Occidental is dé suikerriet hoofdstad van de Filipijnen. Het kan dus niet anders dat hier prachtige rums gemaakt worden.
Don Papa rum is er zo eentje. Niet zomaar een! Don Papa wordt gedistilleerd en gerijpt aan de voet van de actieve Mount Kanlaon vulkaan.
De rijke vulkaangrond, het klimaat en de geografische ligging lenen zich er tot het beste suikerriet. Het suikerriet wordt eerst omgetoverd tot een rijke melasse. De blend rijpt vervolgens ruim 7 jaar op vaten van Amerikaanse eik. Deze initiële rijping krijgt een vervolg doordat de rum voor verschillende maanden op ex Rioja vaten wordt gelegd. Deze vaten werden voordien extra gebrand om zo het contact met en de extractie van het hout te optimaliseren. Een laatste unieke rijping op vaten uit het schotse Islay zorgt voor een introductie van turf en gerookte toetsen in de rum.
Het resultaat zorgt voor een heerlijk moment. Don Papa rum is lichtvoetig. Dat wil zeggen: licht fruitig in de neus en delicaat van smaak. Denk aan vanille, honing en gekonfijte vruchten. Van de afdronk geniet je nog lang na.
Ondertussen kan je wat geschiedenis opdoen. Don Papa rum is een eerbetoon aan Papa Isio. Deze man is de charismatische leider die mee zorg voor Filipijnse onafhankelijkheid. Deelnemend aan het verzet joeg hij de Spaanse overheersers weg van zijn vaderland. Een moedige zet van de opzichter van een suikerrietplantage!
Daar drink je het best een glaasje Don Papa op, niet?