That's Amarone!
Amarone, liefdevol klinkend ‘bittertje’ uit de Italiaanse Veneto. Deze volle wijnen worden steevast gemaakt met laat geoogste, uitgedroogde druiven van de streek. Resultaat: wijnen die barsten van traditie en smaak.
Amarone – Stokpaardje uit Veneto
Amarone della Valpollicella mag enkel gemaakt worden in een strak omlijn gebied in de buurt van Verona en het Gardameer.
Lokale druiven Corvina, Rondinella, Molinara en Corvinone zijn de vier belangrijkste rode druiven van de streek. Typisch voor Amarone-wijnen is de late oogst van de wijngaard. De eerste twee weken van oktober worden ze geplukt. Daarna drogen de suikerrijke druiven in speciaal geconditioneerde ruimtes gedurende 3 of meerdere maanden (soms wel tot in het nieuwe jaar), vooraleer men perst. Dat proces, of in het mooi Italiaans Appassimento, maakt dat de druiven uitdrogen, de smaak geconcentreerder is en het suikergehalte stijgt. Door het hoge suikergehalte verloopt de vergisting traag. Het kan soms maanden duren vooraleer de wijn ‘droog’ is.
De betere Amarones rusten daarna nog meerdere jaren op fusten. Het resultaat is een verbluffend rijke smaak die complex en geconcentreerd is. Een absolute aanrader bij stevige vlees- en wildschotels of rijke kazen. Amarone is één van de pareltjes van de Italiaanse wijnbouw. De moeite waard om te ontdekken!
Keurmerk
Amarone della Valpolicella is fiere drager van het DOCG-keurmerk. Denominazione di origine controllata, oftewel een ‘gecontroleerde benaming van oorsprong’ in het Nederlands. Amarone moet aan heel wat voorwaarden voldoen vooraleer het deze benaming krijgt. Wijnen met deze titel moeten strenge controles doorstaan. Zowel de aanplanting van de ranken, het verbouwen van de druiven, de locatie van de wijngaarden én de apassimento worden onder de loep genomen.