Hou je hoofd koel... en je wijn koeler!
- Geplaatst op
- Geplaatst in schenktemperatuur, Wijn, wijnkoeler
Je hebt onverwacht gasten over de vloer en er staat geen wijn fris... Geen paniek: met deze tips krijg je je flessen in no time op de juiste temperatuur! Je wil immers geen glühwein schenken...
Snuifje zout
Vul een ijsemmer met koud water, ijsblokjes en een snuifje zout! Zout doet het koelproces versnellen. Door het toevoegen van zout vormt het ijs een grotere klont. Zout ijs ontdooit minder snel. Na een half uurtje is je flesje lekker fris.
De truc met de natte doek
Maak een doek nat met koud water en wikkel ‘m rond de fles. Twintig minuten in de koelkast plaatsen, et voilà: jouw fles is schenkklaar!
Steenkoud
Hou je wijn eens koud met aardewerk! Een terracotta wijnkoeler houdt je wijn prima fris. Even natmaken met koud water en in de koelkast zetten. De wijnkoeler uit aardewerk absorbeert de koude. Het wordt als het ware een microklimaat voor je wijn.
Enkele voordelen van deze manier is dat de fles niet lekt én het etiket leesbaar blijft. Hou er wel rekening mee dat je zulke koelers koud houden, maar niet zelf koelen.
De ideale schenktemperatuur
Let op: schenk de wijn niet té koel. Zo gaat er een deel van de smaak verloren. Rode wijn kan je best op keldertemperatuur drinken. Een te groot verschil met de lichaamstemperatuur is niet aan te raden.
Mousserende wijn, lichtzoete, witte wijn: 6°C - 10°C
Droge witte wijn/rosé: 10°C - 12°C
Karaktervolle witte wijn: 12°C - 14°C
Licht rood wijntje: 14°C - 16°C
Volle rode wijn: 15°C - 17°C
Krachtige rode wijn: 16°C - 18°C