Ge(d)turfde whisky: rokerig & karaktervol
- Geplaatst op
- Geplaatst in Geturfde whisky, Peated Whisky, Smoky whiskies
“Een ‘turfgerookte malt’ doet, net als wij eilandbewoners, aanvankelijk wat stug aan, maar wanneer je je ervoor openstelt en hem beter leert kennen, beloof ik je dat dat je er een vriend voor het leven aan overhoudt.” – John Campbell
Geen rook zonder vuur! Geturfde whisky’s zijn naast rokerig karaktervol. Het karakter is gevormd met de jaren. Letterlijk dan, want turf is gras, mos, boomwortels… dat voor meer dan duizend jaar wordt samengedrukt. De gedroogde veengrond, of turf, komt voornamelijk voor op het Schotse eiland Islay.
Gedurfd stoken
Zoals hierboven al prijsgegeven, geeft turf een specifieke smaak aan de whisky. Wie er voor valt, zal zeker benieuwd zijn hoe geturfde whisky’s gestookt worden. Simpelweg gezegd: gedurfd.
De oude Schotten gebruikten turf al om de pot stills te verhitten. De turf wordt als plakken brandstof op het vuur gegooid. Om het kiemproces van de gerst stil te leggen, wordt het nog vochtige groenmout boven het turfvuur gedroogd.
De rook trekt in de gerstkorrels. Hoe langer de mout droogt boven het turfvuur, hoe hoger het fenol-gehalte.
Karaktervol fenol
Turf kleeft zich vast aan de gemoute gerstkorrels in kleine chemische deeltjes: fenolen. De graad hiervan wordt uitgedrukt in Phenol Parts Per Million (PPM). Hoe hoger het gehalte, hoe sterker de rum doordrongen is van de rokerige, soms ook medicinale smaak.
- PPM 10+: licht
- PPM 30+: medium
- PPM 50+: vrij zwaar
- PPM 150 of meer: zeer extreem
Ardmore Legacy
Wie nog voor de eerste slokken van een peated-malt staat, moet zich zeker aan Ardmore Legacy wagen.
De Ardmore Whisky is rokerig, maar ook fruitig en daarom door iedereen te smaken. Het is afkomstig uit de enige distilleerderij in de Schotse Hooglanden die uitsluitend Highland turf gebruiken voor het drogen van de mout.
Zeker het proberen waard!