Eerst Hulp bij Bubbels
Degusteer een heerlijk glaasje tijdens de feestdagen. Om het beste uit je glas te halen, bieden onze sommeliers eerste hulp bij bubbels.
Het perfecte glaasje champagne
Onze sommeliers geven je graag raad om het perfecte glaasje te schenken. Want zelfs het glas waarin je deze luxe-drank serveert, speelt zeker een rol…
Niet te warm, niet te koud
“Er is niets beters dan een ijskoud glaasje champagne”,… Is een veelvoorkomende, foute uitspraak. Als de champagne ijskoud is, gaat er een heel deel van de smaak verloren. Een warm glas gaat al snel plomp smaken. De ideale temperatuur is tussen 8°C – 10°C.
Een fles champagne serveer je in een ijsemmer. Zo komt de fles het snelst op temperatuur. De emmer vul je 1/3 met ijs en de rest met water. Op een half uurtje zijn de bubbels op temperatuur.
Gebrek aan een ijsemmer? Leg de champagne gedurende 4 uur in de onderste la van de koelkast.
Gebrek aan tijd? Gooi wat zout in de gevulde ijsemmer: op een kwartiertje is jouw fles gekoeld!
Het gepaste glas
Een coupe’ke, flûte, tulpglas,… Hoe maak je nu de juiste keuze?
Selecteer een glas waarin de bubbels van de champagne vrij spel hebben. Daarom is het belangrijk de glazen niet te vol te schenken. De koolzuurgasbelletjes hebben niet alleen een visuele functie, maar helpen ook bij de overdracht van aroma.
Laat de glazen zeker niet overstromen: dat is zonde van de lekkere champagne. Giet de glaasjes in twee fasen in. Vul ze eerst met een bodempje, daarna kan je aanvullen tot het glas ¾ is gevuld.
Onze favorieten zijn een tulp – of een wittewijnglas. Deze houden de geuren optimaal binnen het glas.
Vermijd knallende kurken
Volgens de etiquette zou het feestelijk open knallen van een fles champagne zorgen voor een schrik-reactie bij de gasten. Wij denken aan het plotsklaps zakken van het koolzuurgehalte in de fles, wat de champagne zeker niet ten goede komt.
De truc is om met zowel de kurk als de fles te draaien. Op die manier kan de kurk met een klein zuchtje zijn plekje op de fles verlaten.