Decanteren kan je leren…
- Geplaatst op
- Geplaatst in decanteren, rode wijn
Een karaf wijn op tafel oogt altijd luxueus. Wijn karaferen of decanteren heeft wel degelijk z’n nut voor zowel jonge als oude wijnen. Wat nu net het verschil is tussen de twee wijnhandelingen, leggen we je graag uit.
Karaferen
Karaferen gebeurt voornamelijk bij jonge, rode wijnen om stoere tannines te verzachten. We kunnen het vergelijken met een versnelde kelderrijping. Indien je wijn in de kelder bewaart, zoals het betaamt, komt zuurstof mondjesmaat door de kurk. De reactie met zuurstof zorgt voor een rondere, vollere, rode wijn met een harmonieuzer gevoel in de mond.
Giet de wijn dus met golvende bewegingen in de karaf om meer zuurstof in de karaf te krijgen.
Decanteren
Als je wijn decanteert, scheidt je wijn van bezinksel. Bezinksel, of droesem, komt meestal voor bij oudere, rode wijnen. Zin in dat wijntje dat al een tijd in de kelder ligt? Zet ‘m een dag van tevoren rechtop om alles even te laten bezinken.
Giet de wijn met vaste hand en een vloeiende beweging in een brandschone decanteerkan. Houd de hals tegen een lichtbron. Zo kan je zien wanneer de droesem de hals van de fles bereikt.
Let op! Het is geen goed idee een zeer oude wijn te decanteren. Oude wijnen zijn zeer fragiel en het contact met de lucht kan een averechts effect opwekken.