"Ciao Nebbiolo!" - Een wijnverslag door Karel Van Eccelpoel
- Geplaatst op
- Geplaatst in Nebiolo, Produttori del Barbaresco, Wijverslag
Bij Van Eccelpoel staan we erop ieder jaar enkele wijnboeren te bezoeken. Na het landen in de kleine, sympathieke luchthaven van Turijn, vroegen we af welke wijnavonturen er nu stonden te wachten.
Sommelier Koen bereidt iedere wijnreis een ragfijne studie voor van wat zeker te bezoeken. Hij vindt iedere keer weer die befaamde spelden in de hooiberg.
We trekken richting hoog gelegen wijngaarden met een weelderige, met kalk gevulde ondergrond. We kunnen de Barbaresco reeds ruiken: hemels!
De basis van de Barbaresco-wijn is de Nebiolodruif. Wij durven deze vrucht haast koninklijk te noemen. Toch botst deze druif op veel vooroordelen: schraal, zuur, dun,… De juiste wijnboer kan deze toch verheffen tot een culinaire, weelderige wijn.
De Italiaanse wijnen zijn geboren om bij een maaltijd te drinken, met name: streekgerechten. Vitello Tonnato, carpaccio, salami, pure gekonfijte tomaten, en niet te vergeten: truffels,… Deze gerechten maken van de Nebiolo een absolute parel.
De zuurtjes worden omgetoverd tot rozengeuren, afgewerkt met complexe fruitsmaken.
PRODUTTORI DEL BARBARESCO: NIET VOOR EXPORT, WÉL VOOR ONS
“Met de producenten van Produttori del Barbaresco hebben we altijd al een warme band gehad. We hebben immers al vijftien jaar het privilege deze wijn in te voeren. Rusland, Japan, China,… heel de wereld staat aan te schuiven om deze wijn te verdelen.
Produttori del Barbaresco weigert alle nieuwe export om grandioze kwaliteit te blijven garanderen.
De wijngaarden zijn bij de hoogst gelegen en gezegend met kalk. We wrijven alvast in onze handen: alle toppers bevinden zich in deze omgeving!
De druivenplukkers transporteren de vers geplukte druifjes in zo klein mogelijke kistjes. De zorgvuldig geknipte trosjes gaan direct de koeling in. Dat alles om de minste oxidatie te voorkomen.”
PROEFNOTA'S
Produttori del Barbaresco - Langhe 2017
Bij het zien van deze lichte, fijne en toch glycerinevolle vloeistof in dat grote glas, word je eventjes stil… Bij een snuifje in het glas denken we meteen aan gekonfijte tomaten, lardo en truffeltjes. Wat een heerlijk elegante wijn. We geven ‘m een topscore van 91/100. Tip: laat nog 3 jaar rijpen in de kelder: je weet niet wat je proeft!
Produttori del Barbaresco - Barbaresco 2016
Wat een zachte, diepe en toch donkere kleur. We nemen een felle structuur waar. In de mond patinerijk en sappig. Echt indrukwekkend. Om het met de woorden van m’n vriend Luc te zeggen: “Gewoon grootse wijn!”. Daarom ook een score van 96+++
Produttori del Barbaresco - Barbaresco 2015
Een totaal nieuwe stijl. Wat een zalige neus: fris, fijn en soepel. Echt topklasse. Een jammere zaak dat deze wijn bijna uitgeput is. Tip: probeer op de wachtlijst van deze wijn te geraken: ze zijn gegeerd én zeldzaam. Prijs-kwaliteit een toppertje!
Produttori del Barbaresco - Pora 2014 Reserve
The Dolce Vita Wine. Een zandgrond geeft een uitzonderlijk trage rijping. Deze wijn heeft de meest elegante geur van de selectie geproefde wijnen. Door de ligging bij de Tanaro-rivier worden uitzonderlijke smaken en geuren vrijgegeven. Machtig, kruidig en toch geraffineerd: wauw!
Produttori del Barbaresco - Asili 2014
Bijna groots in eenvoud. Diep en complex. Toch fel gesloten, met machtig fruit en een hoge aciditeit. Deze grootse wijn krijgt slechts een score van 91/100. Je vraagt jezelf af waarom: de allergrootste wijnen lijken het simpelst.
Produttori del Barbaresco - Muncogato 2014
Zalig lekker. Gewoon machtig. Een topscore van 96/100 waard. Ik liet tien onnodige zinnen weg om deze wijn te omschrijven. Met reden: “wat zou het leven zijn zonder vrienden en zonder w…”