Biowijn: Beter?
- Geplaatst op
- Geplaatst in Biowijn
Tegenwoordig is het bio wat de klok slaat. Dat is bij wijn niet anders. We kunnen goed begrijpen dat je wil weten wat een bio-wijntje nu net is. Dat leggen we je graag uit!
Biowijn: Beter?
Biowijn kan je in elke appellatie, stijl en zelfs prijsklasse vinden. De prijzen van biowijn zijn tegenwoordig meer betaalbaar en te vergelijken met prijzen van conventionele wijnen.
Een biologische wijn is allereerst gemaakt van druiven die op biologische wijze zijn geteeld. Er komen dus geen chemische meststoffen op pesticiden aan te pas.
Ook het vinificatieproces (simpel gezegd: het omzetten van druivensap naar een volwaardige wijn) gebeurt onder streng toezicht. Wijn krijgt pas een bio-label als het aan de Europese normen voldoet. Kijk dus bij het kopen van een bio-wijn goed naar het label.
Bio of Biodynamisch?
Biodynamische wijn gaat nog een stapje verder. Deze methode stelt dat ook de bodem terug vruchtbaar moet worden en probeert dat te doen via verschillende methoden. Het actief ingrijpen d.m.v. natuurlijke preparaten (bijvoorbeeld een preparaat met koehoorn) en beroep doen op kosmische krachten zijn daar onderdelen van. Op die manier wil de wijnboer de wijnstokken uit zichzelf sterker worden en dat de bodem zo gezond mogelijk is.
Kosmische Krachten
Kosmische cycli spelen een grote rol in de biodynamische wijnbouw. Het evenwicht tussen de verschillende natuurelementen (water, vuur, aarde en lucht) is enorm belangrijk. Snoeien en oogsten steunen op de zon – en maanstand. Sommige wijnboeren oogsten enkel bij volle maan. Ze geloven dat de druiven de energie van de maan dan absorberen, wat een betere kwaliteit zou garanderen.
Bio Beter?
Sommige wijndrinkers zweren bij biologische wijn. Deze zou natuurlijker smaken door het beperken van sulfiet en het gebruik van natuurlijke meststoffen op de wijngaard.
Maar… Smaken verschillen natuurlijk. Aan u de keuze wat u het beste vindt. Hier is alvast een selectie van onze biologische wijnen!